Tip 1

Waarom mogen ze bij mama niet snoepen en bij papa wel? Bij papa gaan ze altijd op een vaste tijd naar bed en mama kan dat nog wel eens verschillen?

Voor ouders kunnen dit soort verschillen in opvoeden leiden tot discussies en meningsverschillen. Maar weet dat dat helemaal niet nodig is. Jullie kinderen zijn heel flexibel en weten goed dat er verschillen in opvoeden zijn tussen papa en mama. Dat was voor de scheiding namelijk ook al zo, alleen wordt het nu wat extra uitvergroot.

Maak er geen punt van naar de ander, accepteer dat er verschillen zijn.  Daardoor zul je merken dat het ook voor de kinderen geen punt van discussie meer zal zijn.

 

Tip 2

Ga met elkaar in gesprek zodat je weet welke waarden en normen voor de ander belangrijk zijn en die je de kinderen mee wilt geven. Maak hiervan een top drie en wissel deze aan elkaar uit. Daardoor weet je van elkaar wat de ander belangrijk vindt en vullen jullie elkaar prachtig aan!

 

Tip 3

Breng jij je kind naar de andere ouder en sta jij kolkend van woede voor de deur?

Dan kun je er donder op zeggen dat de overdracht niet heel erg prettig zal verlopen. Natuurlijk voor jezelf al niet prettig, maar denk je eens in hoe dat voor je kind moet zijn. Alweer ruziënde ouders, waarom kunnen ze nou nooit eens gewoon met elkaar praten.

Spreek met jezelf dan het volgende af: de volgende keer sta ik niet kolkend van woede voor de deur, maar zorg ik ervoor dat ik rustig en neutraal blijf. Hierdoor zal voor iedereen de overdracht rustiger verlopen en blijft het een fijne manier om samen de nieuwe situatie te beginnen en/of af te sluiten.

 

Tip 4

 Praat niet negatief over de andere ouder in het bijzijn van je kinderen. Ook niet ergens anders, kinderen hebben er altijd last van. Je kind is loyaal naar beide ouders. Je kind bestaat ten slotte voor de helft uit zijn vader en moeder. Je kind houdt echt van allebei zijn ouders. Zorg er samen voor dat dit ook kan, zodat je kind zonder te hoeven kiezen van allebei zijn ouders kan en mag houden.

 

Tip 5

 Is je kind bij jou en wil het graag af en toe de andere ouder bellen of bezoeken? Maak hier over afspraken. Is het kind wat jonger, dan kunnen jullie vaste afspraken maken over tijdstippen waarop contact gezocht kan worden. Is het kind wat ouder dan kan het misschien zelfstandig naar de andere ouder toe fietsen of bellen.

Ga hierover samen met je kind in gesprek zodat je weet wat hij/zij prettig vindt.

 

Vind je het nog lastig om er alleen uit te komen of zou je het fijn vinden hier eens met iemand over te praten?

Neme dan gerust contact op dan kunnen we samen kijken wat ik voor je kan betekenen.

 

Annemarijn Zegelink