7 tips om beter met de andere ouder om te gaan!

7 tips om beter met de andere ouder om te gaan!

BLOG VAN DANNY VAN REES, SUCCESVOL SCHEIDINGSCOACH

Wat een frustratie, een normale omgang met de andere ouder wil maar niet lukken. Elke keer gedoe rondom contactmomenten, en dat sloopt.
Maar, de omgang met de andere ouder hoeft niet vervelend te zijn, of gepaard te gaan met stress. Wanneer jij de juiste houding aanneemt kan het contact met de andere ouder zelfs winst opleveren.

Jij wilt vast weten HOE je het doet. Ik geef hierbij 7 tips:

Tip 1: Haal elkaar niet omlaag tegenover de kinderen

Spreek met elkaar af dat jullie elkaar niet omlaaghalen tegenover de kinderen. Verbied de kinderen om lelijke dingen over de andere ouder te zeggen, ook al klinken deze opmerkingen als muziek in je oren. Wanneer jullie dit de aandacht blijven geven blijft een negatieve sfeer bestaan.

Tip 2: Leg afspraken vast

Zorg ervoor dat jullie samen afspraken maken waar jullie beiden achterstaan, en leg deze vast. Dit brengt voorspelbaarheid en structuur.

Tip 3: Communiceer actief en persoonlijk

Zorg voor persoonlijke en actieve communicatie met de andere ouder (dus zo min mogelijk via mail en Whatsapp) om op de hoogte- en betrokken te blijven bij de ontwikkeling van jullie kinderen. Communiceer niet via de kinderen maar bespreek leuke en minder leuke gebeurtenissen samen met de andere ouder. Informatie delen en elkaar inlichten draagt bij aan meer begrip en biedt opening naar betere omgang.

Tip 4: Maak incidenten direct bespreekbaar

Trek geen conclusies en veroordeel de andere ouder niet wanneer er een incident is voorgevallen. Bespreek eerst met de andere ouder wat er precies is voorgevallen en probeer samen gevolgen en consequenties te bespreken, toewerken naar een oplossing. Dit geeft kinderen minder ruimte om situaties uit te spelen.

Tip 5: Hou elkaar op de hoogte

Zorg ervoor dat jouw kind nooit de eerste bron van informatie hoeft te zijn van wijzigingen in de persoonlijke levensomstandigheden. Indien de ouder deze informatie van jullie kind te horen krijgt wordt het kind geconfronteerd met de eerste reactie van die ouder, dat kan heel schadelijk zijn. Erachter komen dat de andere ouder van niets weet komt op een kind zeer kwetsend en onbegrijpelijk over. Door ontwikkelingen als eerste met de andere ouder te bespreken blijven jullie voor het kind de ouders die dingen delen, en dat biedt veiligheid.

Tip 6: Sluit de andere ouder niet buiten

Weet dat wat jij de andere ouder aandoet jij ook jouw kinderen aandoet! Kinderen hebben een krachtige emotionele band met beide hun ouders en hebben recht op een gezonde relatie met beide ouders. Praat jij kwetsend over de andere ouder? Dan praat jij kwetsend tegen het kind. Hou kinderen weg van jouw eigen gevoelens en emoties jegens de andere ouder.

Tip 7: Wees emotioneel integer

Als jij en de andere ouder iets hebben afgesproken, hou je er dan aan! Zeg wat je bedoelt en bedoel wat je zegt. Probeer nooit stiekem jouw kind naar jouw kant toe te trekken door meer toe te staan dan is afgesproken, het om te kopen of andere vormen van passief/agressieve sabotage toe te passen. Je kind wordt hier de dupe van, zal het een keer doorkrijgen en het jou enorm kwalijk nemen.

Een betere omgang met de andere ouder kun je bereiken door eerlijkheid, transparantie en de wetenschap dat de andere ouder ook in jouw kind zit! Weet welke hoofdzaken je persoonlijk en direct met de andere ouder communiceert en waar jij jouw kinderen wel of niet bij betrekt. Wil jij leren hoe bovenstaande tips in de praktijk te brengen? neem dan contact op met mij.

Danny van Rees succesvol scheidingscoach

Coach: Danny van Rees

Succesvol scheidingscoach
Scheidingcoach Twente
Regio: Overijssel

Inhoudsopgave

Nieuwste artikelen

zelf

Ik kan het zelf wel

BLOG VAN WANDA VENDRIG, DIRECTEUR SSN Met de kerstdagen in zicht willen veel ouders nog snel wat tips over hoe ze het beste deze feestdagen

Lees verder >