En nu zit hij tegenover mij.

Herhaling

Hij vertelt dat hij de laatste tijd, juist nu de rust weer terug is in zijn leven, veel nadenkt over het feit dat zijn kinderen nu hetzelfde mee maken als hij toen hij een jongen van 10 jaar oud was. Ouders in scheiding. Het gezin niet meer in tact. Dit is wat hij had willen voorkomen. Dit is waarom hij een jaar lang zijn best is blijven doen terwijl hij diep van binnen wist dat “de koek op was”. Omdat hij zijn kinderen het verdriet niet aan wilde doen wat hij zelf als jonge jongen – en nog tot ver in de puberteit – heeft gehad.

De realiteit heeft hem ingehaald. Vorig jaar zomer gingen Merel en hij uit elkaar.

Overleven

En hij vraagt zich af of hij niet in dezelfde valkuil is gestapt als zijn ouders destijds. Was hij niet, net zoals zijn ouders, vooral met zichzelf bezig geweest in de periode rondom zijn scheiding? Was hij niet een beetje uit het oog verloren hoe het écht met zijn kinderen ging? Was hij niet vooral bezig geweest met overleven?

5 tips

Jeroen weet uit ervaring wat een scheiding voor een kind betekent. Veel ouders zijn zich hier echter niet bewust van. Veel ouders in scheiding zijn zo met zichzelf bezig dat ze niet door hebben wat een kind door maakt. Deze ouders weten onvoldoende welke risico’s hun kind loopt en welke signalen het af geeft als het niet goed gaat.

Herken je dit en wil je graag weten hoe je jouw kinderen het beste kunt begeleiden tijdens en na de scheiding? Ik geef je graag de volgende 5 tips:

1. Laat je kind gewoon kind zijn, betrek je kind niet bij volwassen zaken
Kinderen maken zich vaak zorgen om hun ouders, willen de ouders tevreden stellen en passen zich aan. Het gevaar is dat kinderen voor hun ouders gaan zorgen, wat geen gezonde situatie is.

2. Laat geen slachtoffergedrag zien
Het is niet erg om te laten zien dat je verdriet hebt, maar laat ook zien dat je er goed mee om kan gaan.

3. Toon veel begrip en respect voor je kind, geef het liefde en warmte
Een kind heeft nog nooit eerder een scheiding mee gemaakt en weet niet hoe hij hier mee om moet gaan en wat hij wel of niet voelt.

4. Praat met je kind niet negatief over de andere ouder
Door negatief over de andere ouder te praten geef je je kind een heel naar gevoel. Een kind is altijd loyaal aan beide ouders en voelt het als een persoonlijke afwijzing als je negatief over de andere ouder praat.

5. Vertoon geen compensatiegedrag zoals overdreven kadoos kopen of overdreven gezelligheidsavondjes
Het geeft je kind zekerheid en houvast als je de ouder blijft die je altijd was.

 

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis voor zowel ouders als hun kinderen. Maar als je weet wat een kind doormaakt tijdens de scheiding, welke risico’s de kinderen lopen, welke signalen ze afgeven en waar je rekening mee moet houden als ouders,  kun je er voor zorgen dat de kinderen er zo min mogelijk schade van oplopen.

Jeroen kon na de coachingssessie weer vol vertrouwen verder. Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met me op!

Tamara Kerssens, scheidingscoach
www.tk-coaching.nl
info@tk-coaching.nl

[av_button label=’Ga naar de website van Tamara’ link=’manually,https://tk-coaching.nl/’ link_target=’_blank’ size=’x-large’ position=’center’ icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]


Deze blog verscheen eerder op de website van Nieuwe Stap.