Ik wil zo graag een warme overdracht. En vooral dat iedereen ZEN is met elkaar, ook met nieuwe partners. Dat we de verjaardagen van onze kinderen met z’n allen vieren als “one big family”. Dat iedereen de nieuwe situatie accepteert zoals die is. Een scheiding met een happy end, ze leven nog lang en gelukkig.

Herken jij dat ook? Je bent echt niet de enige! Het is volkomen normaal dat je dat als gescheiden ouder voelt en verlangt. Veel ouders die ik coach komen bij mij met dit verlangen waarbij de realiteit helaas een andere is. Ze komen vaak van ver waarbij sprake is van nauwelijks tot geen contact. Ze e-mailen en/of appen alleen nog met elkaar. De man reageert bijvoorbeeld kort, formeel en afstandelijk en de vrouw juist heel emotioneel met veel verwijten. Hoe dan ook, ouders die bij mij komen hebben last van veel negatieve emoties over de andere ouder waardoor ze niet de warme overdracht bereiken die ze wensen.

Voel jij je ook zo onmachtig, boos of gefrustreerd dat het jou niet lukt om een warme overdracht te hebben? Heb je het gevoel dat je er alles aan hebt gedaan en is je conclusie dat het toch echt aan de ander ligt? Wees gerust, het kan echt anders! Velen zijn je voorgegaan. Daarom deel ik als scheidingscoach graag met jou mijn 3 belangrijkste tips. Die gaan over hoe jij een warme overdracht kunt bereiken met de andere ouder.

 

Tip 1: Accepteer de realiteit

Negatieve emoties en stress krijg je alleen als je strijdt tegen de werkelijkheid. Hoe meer je er tegen verzet, hoe meer last je ervan krijgt. Jij hebt een ideaalbeeld van een warme overdracht en over hoe je samen ouders moet zijn. Maar is dat de werkelijkheid? Heeft jou ex hetzelfde beeld van een warme overdracht? Hij of zij vult de acceptatie van de nieuwe situatie mogelijk heel anders in dan wat jij ervan verwacht. Succesvoorbeelden uit je omgeving helpen je hier ook niet bij. Je kent ze vast, gescheiden stellen waar je jaloers op kunt worden omdat ze samen nog van alles doen wat jij onderweg ergens bent kwijtgeraakt. Ga jezelf niet met hen vergelijken. Je kunt je eigen succes alleen meten met je ex-partner. Het gaat immers om jullie scheiding en vooral jullie ouderschap.  Dus stap uit je droom en accepteer de realiteit zoals hij is. Dat is de basis om te werken aan een goede verstandhouding met elkaar. Vanuit een gezamenlijke realiteit ontstaat vanzelf ruimte voor een nieuwe werkelijkheid.

 

Tip 2: Geef aan wat je wilt en stop met het uitspreken van verwachtingen

Je blijft in je eigen ideaalbeeld hangen als je niets deelt of alleen maar aangeeft wat je van de ander verwacht. Die ander ruikt en voelt echt niet wat jij onder een warme overdracht verstaat en wat jij hierin nodig hebt. Wil je iets gedaan krijgen dan zul je je echt kwetsbaar moeten opstellen naar de andere ouder. Kwetsbaar zijn is voor velen een vies woord, nogal een dingetje. Het wordt helaas teveel gezien als een teken van zwakte. Ik heb inmiddels zelf ervaren, en geleerd van de ouders die ik coach, dat in kwetsbaarheid je grootste kracht schuilt. Dus stop met verwachten en uit je behoeften zodat je niet in een droom maar in werkelijkheid leeft.

 

Tip 3: Pas je tempo aan diegene die minder ver is qua rouwverwerking

De vertrekkende ouder is qua rouw vaak verder dan diegene die verlaten wordt. Houd hier rekening mee. Je wilt teveel en je gaat te snel als je bij de ander veel weerstand ervaart. Je ongeduld dat die ander nu onderhand wel klaar moet zijn met het rouwen, stagneert alleen maar het acceptatieproces van de scheiding. Geef de ander tijd en ruimte, pas als diegene zover is, zijn jullie voldoende neutraal en klaar om een warme overdracht te hebben aan de keukentafel.

Wil jij dat ook maar weet je niet hoe? Als scheidingscoach ondersteun ik jou graag in dit emotionele proces. Bel of e-mail mij zodat we samen ervoor kunnen zorgen dat jouw verlangen naar een warme overdracht realiteit kan worden.

Wencke Slütter
Succesvol Scheidingscoach

www.stuurkracht.nl / wencke@stuurkracht.nl