Ervaring gelezen en graag naar de volgende? Klik op pijltje rechts

Ervaringen van ouders

Caroline, gescheiden moeder, 2 pubers

VIP-dag
“Toen ik aan deze VIP-dag begon had ik veel last van negatieve emoties naar mijn ex. Hij was plotseling bij ons weggegaan en ik had veel moeite om te accepteren wat er allemaal gebeurd was. Bovendien moesten we nog allerlei praktische en financiële zaken regelen en daar zag ik erg tegen op. Wat ik leerde tijdens de VIP-dag was om mijn communicatie stijl te herkennen, dat samen ouder zijn voor NU even voldoende is en dat ik mijn gedachten kan neutraliseren door de goede eigenschappen van de andere ouder te waarderen. Ik heb deze dag als heel prettig en leerzaam ervaren. Ik heb een aantal handvaten gekregen waar ik zeker wat aan heb voor de toekomst.

Verder waardeer ik het heel erg dat Wanda me is blijven steunen bij “moeilijke” mails. Ik voorzie dat dit zeker nodig zal zijn omdat mijn emoties zeker nog niet zijn geneutraliseerd. Het geeft mij een veilig gevoel dat ik dan voor hulp op haar kan terugvallen.”

Tessa, gescheiden moeder, 4 kinderen

VIP-dag
“Mijn eerste afspraak met Wanda was er een met een fijn gesprek waarin de wederzijdse klik voelbaar was. Het gevoel dat de VIP-dag een waardevolle bijdrage zou kunnen leveren aan mijn professionele als persoonlijke ontwikkeling was aanzienlijk. Wanda heeft het waar gemaakt! Tijdens die dag heb ik geleerd dat er verschillende gespecificeerde communicatiestijlen bestaan en dat op elkaar afgestemde communicatie een beter resultaat geeft. Ons actie-reactie gedrag is heel bepalend voor het feit of we tot een compromis kunnen komen. Oefening heeft weer inzicht gegeven. Het vertrouwen in de toekomst als ouders -dat blijven wij te allen tijde na de scheiding- heeft een mooier randje gekregen.”

Gescheiden moeder, 1 dochter

4 maanden programma
Hier sta ik nu, terugkijkend op 4 maanden coaching door Roos. Zoveel geleerd, zoveel bereikt. Het eerste contact werd door familie gelegd met Roos, omdat ik mur was van 4 jaar rechtzaken, van hulpverlening (jeugdzorg) en van mijn ex-partner.

Ik wist niet meer wat ik moest of kon doen om een situatie te veranderen, iets wat heel hard nodig was voor mijn kind, want zij begon inmiddels lichamelijke klachten te vertonen die niemand kon ondervangen. Men zegt wel eens een ander kan je niet veranderen, jezelf wel.

Roos belde mij om mij te overtuigen waarom de coaching “succesvol scheiden” iets zou kunnen doorbreken.

Vertrouwen …nee dat had ik niet….maar een keuze ook niet meer, aangezien ik met mijn expartner weer een hulpverleningstraject van de rechter en jeugdzorg in moest en die hulpverlening liet meteen weten, alleen te laten zien waar de knelpunten lagen bij ons als ex partners , maar aan oplossingen werken…no way. Kansloos dus tenzij…

Al mijn hoop vestigde ik op de coaching en de eerste sessie dag….  ik weet het nog goed.. een warm welkom. .het leek wel een groepsworkshop, maar dan alleen voor mij.

Roos liet me inzien, drong door mijn meters dikke muur heen (en ja ze is zeker een volhoudende coach ! 🙂 ), ze liet mij inzien waar de knelpunten zaten en hoe ik dit kon veranderen.

Centimeter voor cm liet ik de kennis zakken en toen het geland was kon ik de verandering in gaan zetten. En o jee, wat een “BEM” effect  hebben deze cm’s  gehad. Binnen twee maanden zaten hulpverleners met hun mond open.. oudertaal werd gesproken. De nieuwe gezinsvoogden keken elkaar aan van .. ..wat moeten we hier nu nog mee?! waar zijn wij voor nodig.. geweldig je zag ze denken.

Maar het meest bijzondere effect, wat ik dus nooit verwacht had dat zoveel invloed zou hebben wat het gezicht van mijn dochter te zien toen ik vertelde dat papa en mama samen hadden besloten sinterklaas met z’n drieën te vieren bij mama en dat ze haar slaapkamer bij mama aan papa kon laten zie. Ze zat te springen van blijdschap met een hele grote grijns erbij.

We gaan de goede weg op tuurlijk zijn er nog kleine dingentjes, ik vind het super om Roos als coach te hebben, ze relativeert, wat belangrijk is en wat niet. Hierdoor worden de pieken uit de communicatie gehaad  en kan er oudertaal worden gesproken en geschreven.

De rechters en hulpverleners in heel Nederland kunnen veel zeggen, maar laat ze deze coaching maar eens verplicht worden voor scheidende ouders die het niet eens zijn met elkaar.

R. en W. succesvol gescheiden ouders

VIP-dag – “Beter communiceren met de andere ouder”
“Het afgelopen jaar zijn we na een relatie van 30 jaar en twee kinderen gescheiden. Tijdens de besprekingen met de scheidingsplanner kwamen er nogal wat negatieve emoties los en belandden we snel in discussies en strijd. Dit is niet wat we willen voor elkaar en voor de kinderen. Daarom hebben we Wanda gevraagd voor een VIP-dag. Tijdens de VIP-dag ontdekten we dat we nog veel teveel verweven zaten in onze relatie als partners. We leerden onze emoties te neutraliseren en hoe te communiceren als ouders. Qua communicatiestijl leerden we dat we, onbewust, elkaar steeds irriteren en ook een compromis sluiten is toch moeilijker dan je denkt.

Onze belangrijkste inzichten van deze dag zijn:

    • Elkaar als ouders in plaats van (ex)partner aanspreken
    • Hoe je beter kunt communiceren in de stijl van de ander
    • Respect en gelijkwaardigheid zijn de sleutels tot een succesvolle scheiding

Na deze VIP-dag hebben we het vertrouwen dat het goed komt en als ouders gaan redden. We kunnen deze dag van harte aanbevelen aan alle scheidende ouders.”

Irma, gescheiden moeder

3 maandenprogramma
“Voordat ik aan het 3 maandenprogramma begon werd de scheiding met mijn ex steeds grimmiger. Mijn twee puberkinderen wilden het liefst dat alles bij ‘het oude’ zou blijven en ook mijn ex gedroeg zich ‘alsof er niets aan de hand was’. Tijdens het programma ontdekte ik wat mijn eigen aandeel is in de problematiek van onze scheiding en leerde ik hoe ik dat kan veranderen. Door mijn stijl van communicatie aan te passen werd de verstandhouding met mijn ex al veel beter. Ook heeft het me geholpen om hem alleen nog te zien als de vader van mijn kinderen, dit zorgde voor een belangrijke neutralisatie van mijn negatieve emoties naar hem. Ook heb ik belangrijke tips en advies gekregen hoe ik het beste met mijn twee pubers kan omgaan. Het is heel fijn om in de heftige tijd van de scheiding een ervaren coach naast je te hebben staan die uitlegt wat er gebeurd en hoe je ermee om kunt gaan.”

A., gescheiden moeder van 2 zonen onder de 10 jaar

VIP dag
Voordat de dag begon had ik enigszins mijn twijfels over de VIP dag. Hoe kan deze training de omgang veranderen? Kortom ik was nieuwsgierig. Nadat ik heb verteld dat ik inmiddels drie jaar in een vechtscheiding zit, ga ik met Roos aan het werk. Eerst gaan we aan de slag met welke emoties er nog zijn binnen de boodschappen die ik wil overbrengen. Poeh, dat was niet makkelijk. Negatieve emoties in overvloed. Toen was het de beurt aan elkaars communicatiestijlen. Waar ik nogal direct ben, is de vader van mijn kinderen een promoter. Met andere woorden ik moet de vader meer vragen stellen, vooral niet voorschrijven wat hij ‘moet’ en het moeilijkste is hem complimenten geven. Ook ben ik die dag op mijn nummer gezet en gehoord waar mijn gedachtegang niet juist is. Na het geleerde heb ik de nieuwe communicatiestijl in de praktijk gebracht. Dit alles samen met Roos. Roos had gezegd dat er weerstand zou komen, nou dat kwam er. Met hulp van Roos heb ik elke keer weer een juiste mail opgesteld, ook als ik het echt niet meer wist, en die verstuurd. Ik heb hier meer rust in gevonden en kan accepteren wat er is. Het belangrijkste wat ik die dag geleerd heb is om naar mijn ex te kijken als de vader van mijn kinderen. En geen negatieve emoties bij boodschappen overbrengen. Positief en op zijn manier communiceren brengt bij mij en ook de kinderen rust in huis. Of het in de toekomst beter gaat is nu nog niet te zeggen. Wel kan ik in de toekomst zeggen dat ik er alles aan doe en gedaan heb om de communicatie te verbeteren.

Ik zou niet weten hoe ik het zonder jouw hulp had gedaan en waar ik nu had gestaan.

Waarschijnlijk nog steeds wanhopig en wantrouwig bij elke mail die binnen komt.

Voor mijn lieve kinderen kan ik alleen maar de beste mama zijn. Bedankt Roos voor je luisterend oor en je adviezen.

R., gescheiden moeder, 2 kinderen

“Hier mijn eerste bericht als een officieel gescheiden vrouw. Ik wilde je via deze weg bedanken voor al je hulp tot dusver. Zonder jouw coachsessies was ik nu niet gescheiden geweest en al helemaal niet op de manier als nu. Het is voor mij nog steeds ongelofelijk hoe snel het nu toch allemaal rond is gekomen, want we waren echt de escalatieladder op aan het gaan toen ik bij jou de eerste sessie in ging. En ik liep vast. De sessies zijn voor mij echt heel verhelderend en confronterend geweest. Het is voor mij zo fijn om nu inzicht te hebben hoe we communiceren en welke invloed ik op de situatie kan hebben als ik mijn eigen houding onder de loep neem en me anders opstel.

Ik realiseer dat ik nog een hele weg te gaan heb, maar ik gebruik jouw tips binnen iedere situatie en ze werken. Je moest eens weten hoe fijn het is om gereedschap in handen te hebben om moeilijke situaties aan te gaan. En niet meer in het conflict te schieten. Door jouw sessies heb ik goed inzicht gekregen over hoe we communiceerden en wat ik eraan kunnen doen.  Die veranderde houding begint nu ook zijn vruchten af te werpen.”

R., gescheiden moeder

VIP-dag
“Toen ik aan deze VIP-dag begon was de relatie met mijn ex partner slecht. We zijn in de eindfase van mediation beland en hij gaat steeds moeilijker doen over geld kwesties. Hij verwijt mij dat ik hem uitkleedt en beschuldigt me ervan dat ik hem wil straffen. Dit voelde voor mij heel onrechtvaardig en machteloos en wist niet hoe ik het op kon lossen. Omdat ik jarenlang gezorgd heb voor het gezin, maar ook voor hem, kwam ik er tijdens de VIP-dag achter dat we in een soort moeder-kindpatroon zitten.

Wanda heeft me geleerd dat ik deze dynamiek kan veranderen door me als volwassene op te stellen en mijn ex meer verantwoordelijkheid te geven voor zijn eigen gedrag. Mijn directieve stijl van communiceren is zijn allergie waardoor hij in de weerstand schiet.  Door hem meer tijd te geven creëer ik voor mezelf de ruimte om verder te gaan met mijn leven. Op mijn eerste sms in de nieuwe stijl, kwam meteen een positieve reactie!”

E., gescheiden vader

3 maandenprogramma
“Voordat ik aan het 3 maanden programma begon was de relatie met mijn puberdochter zeer slecht. Ze wilde al 8 weken geen contact meer met mij en voelde veel woede over de scheiding en hoe ik het een en ander had aangepakt. Tijdens het intake gesprek besefte ik al dat ik haar op een andere manier moest aanspreken en dat had meteen effect, het eerste contact is er weer en ze wil ook weer afspreken.

Tijdens de VIP-dag heb ik geleerd welke communicatie stijl ik zelf gebruik en dat ik daarmee vaak in de allergie zit van mijn puberdochter. Ik begrijp nu waarom het contact zo moeizaam is en op welke manier ik het beter aan kan pakken. Ik realiseer me hoe belangrijk taal is in een conflict en dat 1 zin een conflict kan oplossen.

De relatie met mijn ex partner heeft ook effect op de relatie met mijn dochter en dus heb ik gekozen voor het 3 maanden programma omdat ik daar ook aan wil werken.  De VIP-dag was zeer goed georganiseerd en Wanda bereidt het ontzettend goed voor waardoor je veel rendement kunt halen uit deze coachdag.”

W., gescheiden vader

VIP-dag – ‘Minder strijd door beter te onderhandelen met je ex’
“Toen ik aan deze dag begon was de relatie met mijn ex zeer slecht. Ik stond op het punt om juridische stappen te ondernemen om haar te dwingen zich aan de bepalingen van het convenant te houden en wist niet meer hoe ik het moest aanpakken. Als laatste redmiddel heb ik, na verwijzing van een mediator, contact gezocht met Wanda. Ik ben nogal wantrouwend, maar had tijdens deze dag al snel door dat ze deskundig is en dat ik veel zou gaan leren op deze dag. Ik heb vooral geleerd dat ik totaal anders communiceer dat ik van tevoren dacht en dat mijn manier niet oplevert wat ik wil. Wanda heeft me de juiste stijl geleerd en dit is uitgewerkt in een actieplan dat ik de komende periode kan toepassen. Wat mij vooral opviel is dat Wanda zich goed voorbereid en dat daarmee de lesstof meteen toepasbaar werd op mijn probleem. De locatie en lunch waren goed geregeld. Na deze dag heb ik er alle vertrouwen in dat de communicatie met mijn ex zal verbeteren. Dit gaat werken! Ik kan deze dag van harte aanbevelen aan andere ouders die gescheiden zijn en in een strijd zijn beland.”

Chantal, gescheiden moeder

VIP-dag  – ‘Onderhandelen met je ex’
“Door hier aandacht aan te besteden, is er meer licht aan de horizon om naar een wat betere verstandhouding te kunnen gaan. De Ah’s die ik meeneem van deze dag zijn; dat ik toch nog meer emoties had dan ik dacht, dat mijn ex toch ook nog in pijn zit en niet alleen maar macht, dat we in een bepaalde vorm van relatie zitten en in andere stijl communiceren! Hoe ik zelf reageer in een conflict en dit anders zou kunnen doen. Het is heel fijn om te leren hoe je met elkaar om kunt gaan! Aangezien de scheiding het absolute dieptepunt in de omgang en communicatie in 10 jaar tijd is tussen mij en mijn ex.”

Anja, gescheiden moeder van 2 kinderen

VIP dag

Roos heeft me in één gesprek de ogen geopend, waar de oorzaak ligt omtrent de moeilijke communicatie tussen mijn ex-partner en mijzelf in de afgelopen jaren.
Ik weet nu wat mijn aandeel is en en hoe ik de situatie kan beïnvloeden.
De tools ben ik gaan gebruiken en de dynamiek veranderde direct. Waardoor de communicatie tussen ons is verbeterd.
Dit komt niet enkel ons als ouders ten goede, maar ook onze kinderen.
Ik had niet kunnen denken dat een coach een dergelijke positieve invloed kon hebben.

Ervaringen van kinderen

Jackie, 17 jaar

Machtelozer, verdrietiger en bozer
“Ik raad iedereen aan om een professional in te schakelen zeker voor de kinderen, de meeste kinderen hebben het echt nodig hun gevoelens met iemand te delen. Ik voelde me steeds machtelozer worden, steeds verdrietiger en bozer, er ontstond een soort familie ruzie en ik had het idee dat ik er midden in stond. Ik trok het me heel erg aan, ging dagen niet naar school van vermoeidheid, spanning en stress en wist niet meer wie de waarheid sprak, ik ben heel blij dat mijn ouders Wanda hebben gevraagd om mij en mijn ouders een tijd te coachen. Het gaat nu veel beter met ons.”

Amelie, 14 jaar

Boosheid een plekje geven
“Vorig jaar zijn mijn ouders gescheiden, ik vond het heel moeilijk dat ze zo slecht met elkaar omgingen en was daar heel verdrietig over. Wanda heeft mijn ouders geleerd om te stoppen met ruzie maken, maar ze heeft me ook geholpen om zelf te leren omgaan met de scheiding en mijn verdriet en boosheid een plekje te geven. Het gaat inmiddels weer goed met mij, maar gelukkig gaat het ook weer goed met mijn ouders!”