Waarom familie en vrienden slechte raadgevers zijn bij je scheiding

De verhalen die mijn klanten vertellen over hun scheiding raken me altijd diep. Omdat ik het zelf heb meegemaakt weet ik hoe het voelt en wat een scheiding betekent. Dit motiveert mij om me meer dan 100% in te zetten om ze te helpen.

Het verhaal van een vriendin of familielid die gaat scheiden raakt me echter ook

persoonlijk omdat het om mensen gaat waar ik van hou. Helaas zijn er deze maand twee dierbaren in het pijnlijke proces van een scheiding beland.

Mijn drang om ze te helpen, adviezen te geven en te coachen is groot. Omdat ze weten dat scheiden mijn expertise is, ben ik een van de eersten die ze vragen om advies. Ik realiseer me echter dat ik een slechte raadgever voor ze ben en dat ze beter een andere professional kunnen zoeken om ze te coachen en te adviseren. 

Waarom zijn familie en vrienden slechte raadgevers bij je scheiding?

1. Omdat ze van je houden is hun mening gekleurd.  Familie en vrienden willen graag voor je klaar staan tijdens en na je scheiding. Ze zijn ook super belangrijk omdat je nu alle steun en troost kunt gebruiken. Omdat ze van je houden zijn ze ook persoonlijk betrokken bij jou en je kinderen. Dit kleurt hun mening. Zij kunnen niet meer neutraal kijken naar de situatie. Jouw verdriet en pijn is moeilijk te verdragen en dus zullen ze jouw ex de schuld geven, je ex diskwalificeren ( ik vond het altijd al een bitch of een klootzak) of zelfs niets meer te maken willen hebben met je ex. Voor jou is dit heel fijn want je voelt je gesterkt in je verdriet. Helaas is dit olie op het vuur en draagt het niet bij aan vreedzame onderhandelingen met je ex over de scheiding of je kinderen. 

2. Ze praten met je mee  en versterken zo het conflict tussen jou en je ex. Het verdriet van een dierbare is altijd moeilijk te verdragen; je wilt graag troosten en het verdriet respecteren, dus ga je er niet tegenin. Omdat jij volop in je boosheid en verdriet zit zullen familie en vrienden met je mee gaan praten. Zij willen helpen en denken dit het beste te kunnen doen door mee te gaan in je verhaal, de schuldvraag en het onbegrip. Omdat de scheiding heftige emoties oproept zijn je standpunten over de scheiding en je ex extremer en onredelijker dan anders. Wat zij zich niet realiseren is dat ze daarmee ongewild het conflict tussen jou en je ex voeden omdat jij je gesteund voelt in deze emotionele en extreme standpunten.familie en vrienden

3. Ze zoeken naar vergelijkbare situaties uit hun eigen leven om je te kunnen adviseren. Zodra we in ons leven geconfronteerd worden met een nare situatie of crisis probeert ons primitieve brein dit te begrijpen. Om het te kunnen begrijpen gaat het brein in onze bibliotheek van herinneringen op zoek naar een vergelijkbare situatie. Dit hoeven geen letterlijke situaties te zijn, maar kunnen ook herinneringen zijn aan verhalen van anderen. Dit is ook de reden waarom vrienden en familie tijdens jouw scheiding verhalen gaan vertellen van andere scheidingen waarover ze gehoord hebben of die ze wellicht zelf hebben meegemaakt. Je voelt vaak al tijdens het verhaal dat dit helemaal niet gaat over jouw situatie, maar toch ben je benieuwd naar de overeenkomsten en de oplossingen die het zou kunnen bevatten. Iedere scheiding is echter uniek! Jij, je ex en je kinderen zijn unieke personen met een persoonlijke relatie die een uniek systeem vormen met een unieke dynamiek. Als scheiden universeel zou zijn zou het veel gemakkelijker zijn en zouden er niet zoveel vechtscheidingen ontstaan.

Vrienden en familie zijn een belangrijke steun en toeverlaat tijdens en na je scheiding. Hou er echter rekening mee dat hun mening gekleurd is, dat ze geneigd zijn met je mee te praten en zo het conflict met je ex te voeden. Jouw scheiding is uniek en niet vergelijkbaar met welk verhaal dan ook.

Wat zijn jouw ervaringen met adviezen en tips van vrienden en familie? Ik ben benieuwd naar jouw reactie op mijn blog.

 

 

1 antwoord
 1. Lizethe
  Lizethe says:

  Herkenbaar wat je schrijft. Toch zoek je ook veiligheid bij mensen, mensen die achter jou staan en jou helpen. Dit is dan weer vaak de familie.

  Zelf heb ik een broer ingeschakeld, waar ik niet zo veel contact mee had. Hij is veel ouder dan ik en altijd erg zakelijk. In deze situatie was dat wel fijn. Hij keek vooral naar de cijfers en hield zich op de vlakte ten aanzien van emotionele dingen.
  .
  Zelf hou ik niet van polariseren, bij conflicten in het werk kom ik dit heel vaak tegen. Mensen gaan dingen uitvergroten en de familie thuis helpt daar graag aan mee. De verschillende kanten van het verhaal kunnen ze niet altijd overzien.

  Het blijft natuurlijk moeilijk. Niets zo emotioneel als een scheiding of baanverlies.

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *